Už jste někdy potkali v kuchyni hrochy? Nebo jiná zvířata?:o)


Člověk by si myslel, že malé děti mají míň možností než velcí - nikam nedosáhnou, ještě si samy neotevřou (pokud je klika dostatečně vysoko), nenakoupí si samy, neuvaří (no to ani někteří velcí:)), nepřečtou si knížku... Ale ony to nepotřebují. Už ve známé písni J. Suchého se zpívá: "Dítě školou povinné dovede to, co my ne..." A nemusí být ani školou povinné. Fantazie je jedna z věcí, která se rozvíjí už velmi brzy:) A nejlíp to člověk vidí na dětských hrách... Tak i Ňiňa několik týdnů tiše pozorovala, aby se s váma mohla podělit o tu krásu dětských her:)

To tak jednou Ňina vaří oběd, když tu slyší: "Pomóc, pomóc..." a pořád dokola. Tak se otočí a ptá se, co se děje. Načež vidí nezapomenutelnou scénu: Tuta drží v ruce malinkou plyšovou žábu otočenou hlavou dolů, třese s ní a volá o pomoc, zatímco Teka spěchá s dvěma většíma plyšovýma žábama, které jsou máma a táta té malé, aby ji zachránili...:) Tato hra jim vydržela několik dní...pokaždé, když se ozve "pomóc, pomóc" tak někde někdo visí hlavou dolů a voál k mámě a tátovi, aby ho přišli zachránit:)

Další výborná hra je na potok... To si tak miminko s ovečkou leží na posteli na zádech, když je Teka s Tutou vezmou a začnou posunovat v jednom směru rychle po posteli a příšerně u toho řvát... Když se Ňina ptá, co se děje, dozví se, že tady je potok a miminko s ovečkou se topí...:)

A Tuta Ňinu absolutně dostala, když si poklidně hrála a zničehonic prohlásila: "Je tu hroch, asi...rychle pryč! Je tu hroch moc, rychle schovat!" A běžela do ložnice schovat se za závěs...:) Že se bojí popelářů, kteří při vysypávání kontejnerů dělají randál a psů, kteří štěkají na chodníku (byt je ve 2. patře), to by ještě Ňina pochopila. Ale bát se v kuchyni hrochů? Tak na to už je Ňina asi bohužel stará...:)

A takových her je spousta...a někdy dokážou i vyděsit:) Třeba když Teka přišla s tím, že Tuta si spálila ruku... Ještěže v zápětí dodala, že to bylo, když Tuta pekla "memáky" (to je krásné slovo pro děti z Prahy, hm?:) jen nevím, co na to řeknou paní učitelky ve školce, až budou děti tvrdit, že papaly masíko s memákem:)) - no prostě děti rády koukají, když Ňina vaří a peče, tak to převzaly do svých her a aby to nebyla taková nuda, tak si u toho "pálí ruce":)

Další fígl je postavit si domeček a tam se schovat, protože všude kolem jsou žížaly... Tak rychle pryč, rychle pryč, žížaly jsou tu!:)

P.S.: Kdo si pamatuje, z kterého dětského seriálu je hláška "rychle pryč", má plusové body:)