Taky je vám išišišet? :)



Těžko říct, jestli to bylo rozespáním přijímače nebo špatnou artikulací vysílače, nicméně výsledkem bylo, že k Ňininu sluchu se doneslo něco jako: "Ňino, máma šíkala, že máš išišišet..." "Co že mám?" tázala se poněkud nechápavě Ňina a šrotovalo jí v hlavě, jaká z instrukcí, které ráno od tety dostávala, by se dala přeložit jako "išišišet". Vzápětí už byla ze sladké nevědomosti vyvedena do prudkého světla kruté reality, když rozhovor pokračoval: "Kojik máš joků? Máš čtižicet." No není nad to, když o vás někdo ve vašich třiadvaceti letech hned po ránu prohlásí, že máte čtyřicet. Navíc když to zaštítí takovou autoritou, jako je máma. Ta musí mít přece vždycky pravdu, nebo ne?

Ono se tedy říká, že s dětmi letí čas jako zběsilý a člověk stárne rychleji. Ale sedmnáct let za jednu noc? To je přece jen příliš, říkáte si, a říkala si i Ňina, ještě asi před hodinou. V tuto chvíli by ji však vůbec neudivilo, kdyby se zítřejšího rána probudila do nového dne šedivá, nebo úplně bez vlasů. Byla by to zcela odpovídající reakce na maraton vánočních písní a koled na začátku srpna.

Vzpomínáte si ještě na samohrající varhánky, které se staly hitem mezi vánočními dárky? Zhruba před dvěma týdny to ve varhánkách zachrčelo a odmítaly hrát, načež začala Ňina téměř skládat oslavné ódy s nadějí, že se tomu krámu konečně vybila baterka. Jaké však bylo její zděšení, a jaká radost dětí, když dnes varhánky opět spustily! "Chtěly jenom spinkat, už si odpočinuji!" jásaly děti a ostošest mačkaly tlačítka, mezitím co Ňině se hroutil svět. A začínalo jí být jasné, že tento přístroj nebyl vyroben jako hračka pro děti, nýbrž jako trest rodičům za to, že nechávají prarodičům příliš volnou ruku při výběru dárků pro milované ratolesti. Nebo jeho výrobu možná tajně financuje Chocholoušek, protože má příliš volných lůžek.

Pásli ovce, pásli ovce, pásli ovce, narodil se Kristus Pán... Právě probíhá v ložnici taneční zábava, k tanci i poslechu hraje DJ Koleda. Půjdem spolu do Betléma, štěstí zdraví, rolničky, rolničky, rolničky, rolničky, rolničky, rolničky...

Nejspíš za chvíli poletí něco oknem. Jen v tento okamžik není zcela zřejmé, zda to budou varhánky, nebo Ňina. Je to padesát na padesát.

Hajdom hajdom tydli dom.