aneb Jak jsem se stala koordinátorkou vývoje signály.cz


 

Možná to někomu připadá zvláštní. Že koordinátorem vývoje se stala žena. K tomu žena, která studuje matematiku a s informatikou jenom tak lehce koketuje. A kdyby nebyla zasnoubená se správcem serveru, tak si dodnes myslí, že server je tajemné něco ve virtuálním světě, na co se nedá ani sáhnout, natož do toho kopnout:) (mimochodem, to by vám ten správce zcela jistě nedoporučil:) Taky mi to připadá zvláštní. Tím spíš, že tou ženou jsem JÁ:)

Když poprvé padla zmínka o tom, že bych se pro tuto funkci hodila, myslela jsem si, že to je jen nadsázka. Že to byl z mé strany osudový omyl se ukázalo o několik dnů později. A tak jsem si povzbuzena kázáním P. Adama Ruckého, ve kterém mluvil o muži, který dokázal v zaměstnání úžasné věci s Bohem v zádech a růžencem v kapse, řekla, že Bůh není žádný neumětel z Horní Dolní, ale Všemohoucí... Takže pokud moje cesta má směřovat k této pozici, jistě mně dá všecky předpoklady, abych ji dokázala zvládnout. Tak jsem Mu to všecko odevzdala, a stala se koordinátorkou vývoje.

Podle definice je "koordinátor" člověk, který určitým způsobem řídí a usměrňuje práci skupiny lidí, případně vede jednání. Už během dvou měsíců jsem zjistila, že ve vývoji se za touto pozicí skrývá mnohem víc. Od čištění "zaneřáděných" počítačů a tvorby bannerů, přes stahování fotek z mailu, jejich následné nahrávání na signály a spoustu matematických operací pro vyhodnocení vítězů (to když mi přistála v úkolech soutěž Pošli fotku z Madridu), kódování v CSS a dekódování odborných vývojářských hlášek do normálního jazyka smrtelníků, až po tak přízemní věci jako je vaření obědů hladovým programátorům. A to nemluvím o plánované účasti na konferenci ve Lvově s prezentací signálů v jazyce anglickém.

Začínám být stejně multifunkční koordinátorkou, jako kdysi multifunkční chůvou. Jen ty děti trochu povyrostly, a místo s panenkama si hrají s počítačem:) Asi už je mi holt ta víceúčelovost souzená. Jako by nebylo dostačující, že jsem žena, matematička, kuchařka a příležitostná spisovatelka k tomu. Já prostě musím být navíc velice zlehka začínající grafička, kodérka, designérka a programátorka, manažerka, pořadatelka, překladatelka, poradkyně... a hlavně nárazník.

To je totiž hlavním posláním koordinátora vývoje. Vytvořit nárazník mezi požadavky a sny RT, představami svými a uživatelskými a reálnými možnostmi a vizemi programátorů. Obrousit třecí plochy, které občas vznikají, pěkně do hladka. Zatím si nejsem jistá, kdo koho obrušuje víc. Jestli já plochy, nebo ty třecí plochy mě. Ale protože já jsem odjakživa taková ta pravá Valaška, ostrá a dostatečně nabroušená, nebudou to mít ty plochy snadné:)