Ona a on. On a ona. Slovo dalo slovo a od Valentýna jsou z nich spoluchodící oni.


 Pro "chození" spolu je vzájemné rozhodnutí prvním krokem. Tím dalším je seznámit se svým rozhodnutím širokou veřejnost, aby si vašeho vyvoleného nemohl už nikdo jen tak beztrestně nárokovat. Často k tomu postačí nějaké to veřejné rande s dostatečně velkým publikem. 

A protože on a ona nebyli žádní troškaři, rovnou to jejich první rande proběhlo na plese VKH v Brně. On byl nervózní, protože neuměl tancovat a neměl společenské akce rád. Ona byla nervózní, protože chtěla dobře vypadat. Oni byli nervózní, protože čekali, jak to přijme okolí. Okolí je přijalo s podivem, ale bez škodolibých poznámek. A tak jim nic nebránilo ve šťastné budoucnosti v ... A v tom byl právě ten problém.

Ona ještě ten týden odjížděla do Prahy. Po úspěšných státnicích měla půl roku plonk, tak se rozhodla vypomáhat tetě s dvojčaty. (Mimochodem, o její kariéře au-pair si můžete přečíst v rubrice Ňina vypravuje).On dál bydlel na lifu a věnoval se studiu a svému počítači. A také dlouhým večerním telefonátům s ní. A semtam cestám do Prahy.

Ona vstávala každý den relativně časně. Makala celý den jako šroubek a večer se vracela do své pražské garsonky utahaná jak pes. Unavená, zničená, vyšťavená tak, že někdy i přiložení mobilu k uchu bylo příliš fyzicky náročné. Neschopna jakékoli výraznější mozkové aktivity usínala u bezduchých seriálů a internetových konverzací. On vstával, jak mu rozvrh dovolil a dlouho do noci (někdy spíš až do rána) pracoval na projektech do školy.

Oni spolu nemohli trávit zdaleka tolik času, kolik by si přáli a kolik jejich srdce žádala. Na druhou stranu, vzdálenost Praha - Brno není nepřekonatelná a cena za žluťáska tam a zpět i pro studentskou peněženku přijatelná. A tak, když to rozvrh a rozpočet dovolil, trávil on prodloužené víkendy v Praze a pomáhal jí s dětmi. Aspoň si mohla trochu odpočinout. Přitom ho ale nezapomněla pozorovat a tak v sobě utvrzovat pocit, že z něj jednou bude skvělý táta. On měl zase možnost zhodnotit její kuchařské výtvory a tak v sobě utvrzovat pocit, že už teď je z ní slušná kuchařka. 

Tak ona poznávala jeho, on ji, a oba společně o volných víkendech poznávali krásy Prahy.