A je to tu. Vašemu drobečkovi už mléčná strava nestačí, je na čase začít s něčím pořádnějším. Jak na to, aby vaše pokusy s krmením divé zvěře přežila nejen divá zvěř, ale hlavně vy sami?


 

Odstraňte všechny rozbitné, zničitelné a neomyvatelné předměty z okruhu minimálně dvou metrů, citlivější povahy raději rovnou z celé místnosti. Dostřel a „doprsk“ malých dětí je několikanásobně větší, než byste tušili, a pravděpodobnost shození celé misky s jídlem se zvyšuje s umytou podlahou. Smiřte se s tím, že jestliže byl dosud váš byt jakž-takž uklizen, od této chvíle už (minimálně kuchyň) nikdy nebude.

 

Krmit dítě v nedávno vymalované místnosti je dobrým nápadem pouze v případě, že máte v rodině malíře pokojů nebo chcete-li se stát dobrovolným sponzorem místní prodejny barvy-laky.

 

Pořiďte si ideálně neopren, skafandr nebo oblek proti radioaktivnímu záření. Nemáte-li v dosahu prodejnu potřeb pro potápěče, zkuste sehnat alespoň dostatečně pevnou pláštěnku (za horkých letních dnů dobře poslouží i plavky). V nejhorším případě si alespoň oblečte nějaké starší vyřazené tričko, u kterého vám nebude vadit mrkvová batika. Nikdy nekrmte dítě v tričku, které si ještě někdy budete chtít obléci jinam než na dvůr.

 

Připravte se na to, že mrkvovou batiku budou mít od okamžiku první lžičky i všechna body, trička, dupačky, punčocháče a kalhoty vašeho drobečka. Postupem času se bude přidávat také batika špenátová, švestková, dýňová, borůvková a jiné. Kreativitě vašeho mrňouse se meze nekladou a jednobarevná trička nebo trička s potiskem z obchodu jsou prostě nudná. Vaše dítě musí mít přece oblečení jako žádné jiné, kam se na něj hrabou známí módní návrháři:)

 

Nedejte se zmást nízkým věkem vaší ratolesti a čekejte nečekané. I malý kojenec je schopen v nestřeženém okamžiku vytáhnout do boje a jediným plynulým pohybem vám vyrazit lžíci z ruky, setřít si mrkev z pusy a rozmatlat si ji nejen po obličeji a hlavě, ale také po rukávech svých i vašich. Pravděpodobnost útoku se zvyšuje přímo úměrně se vzrůstajícím klidem miminka a polevující pozorností krmícího rodiče.

 

Hlavně se ale vyzbrojte nebetyčnou trpělivostí a neutuchající dávkou humoru. Když vám dítě pošesté vyplivne plnou lžičku potraviny, kterou ještě včera bez problémů jedlo, a podesáté vám vyprskne dávku brokolice přímo do obličeje, bude vám obojího zapotřebí. Krmení dítěte je zkrátka zátěžovým testem rodičů. Přežijí jen ty nejsilnější povahy.