Ani já, ani manžel si na adventní kalendáře moc nepotrpíme. A vyrábět něco takového pro dceru zatím postrádá smysl. Zapojila jsem se ale do adventní výzvy Kuchařky pro dceru a úterním úkolem bylo právě kalendář vyrobit (nebo upéct jeden druh cukroví).


Nejdřív jsem přemýšlela, že přece jen narychlo připravím nějaké překvapení manželovi. Ale do sladkostí se mi moc nechtělo a nějaké citáty apod. by nejspíš nebyly moc využité. Vyrábět kalendář sama pro sebe se mi nechtělo už vůbec, zvlášť, když se snažím plnit ten od Lidušky pro nás ženy a ještě tu výzvu. Už jsem myslela, že přece jenom dojde na pečení. A pak přišel jeden nápad. Jen tak, sám, nečekán a nezván, ale uvítán. Měli jsme takový návštěvní víkend, a pár jich ještě přijde (vlastně všechny do Vánoc a z části i ty o nich). A jak jsem tak vzpomínala na ty rodiny, které nás teď navštívily, nebo v blízké době navštíví, řekla jsem si, že by bylo hezké na ně do Vánoc myslet nějak zvlášť. A tak se zrodil náš týdenní modlitební kalendář.

Příprava byla velmi jednoduchá, stačilo najít pár barevných výkresů, nůžky, provázek a černý fix, barevné papíry, lepící čtverečky a gelové propisky. Z barevných kartonů jsem udělala 7 obdélníčků, ty přehnula napůl a na přední stranu namalovala domeček a připsala zkratky pro jednotlivé dny. Malůvky jsem ozdobila gelovkami. Vypsala jsem si seznam všech rodin, na které bychom chtěli v adventu myslet a rozvrhla jejich pořadí v kalendáři. Dovnitř každého obdélníku jsem pak nalepila tenký barevný papír, na kterém je napsána vždy jedna konkrétní rodina (nebo více rodin či jednotlivých přátel). Všechno jsem pak pověsila na provázek na zeď v obýváku.


A jak kalendář funguje? Každý týden “bydlí” v každém domečku jedna konkrétní rodina, na kterou ten den chceme zvlášť myslet. To znamená pomodlit se za ni desátek při večerní modlitbě, ale také si třeba připomenout, co jsme spolu prožili, napsat jim vzkaz nebo zatelefonovat, vyrobit pro ně přání nebo nějakou drobnost k Vánocům, klidně si i domluvit nějaké setkání u svařáku nebo horké medoviny… Zkrátka, na co bude čas a síly. Budeme tak aspoň v duchu a na dálku prožívat advent se všemi našimi blízkými.