Vařím těstoviny a jedním okem sleduju, jedním uchem poslouchám přenos z probíhajícího CSM v Olomouci. Poslouchám, a zaplavuje mě vlna nostalgie při pomyšlení na všechna ta setkání, kterých jsem se mohla účastnit osobně.


Vzpomínky lovím dost ztěžka, přece jen to první bylo už před patnácti lety a mnoho se z paměti vytrousilo, zůstávají jen střípky (a to, co je zapsáno v sešitě:)).

A tak tiše vzpomínám...

Na Žďár zatopený vodou. Nádherné představení o marnotratném synu. Židovské tance. Řeku radosti a Plamen k plameni.

Na Kolín a předprogram v diecézích. Na naše úžasné Němce, kteří se stali takovými mými “adoptivními prarodiči” a kterým jsem zrovna včera psala pohlednici. Na smutek rodin, na které nezbyl žádný Čech na ubytování. Na poslouchání českých šlágrů v německém domově důchodců. Na pyramidy z konzerv, přecpané metro a skoro hodinovou cestu z místa ubytování na český program. Na osamocenost v davu. Na obrovský pocit sounáležitosti.

Na Tábor a náš ubytovatelský tým. Na zlobící ubytované, ze kterých se nakonec vyklubali fajn kluci. Na pohádky před spaním. Na koncert, který jsem neslyšela. Na “legendární” rizoto. Na kluky ze stravování, kteří nám ráno co ráno přiváželi horký čaj k snídani. Na trička, které byly dlouhé a úzké.

Na Velehrad a jiný ubytovatelský tým. Na louku plnou stanů. Na další koncert, který jsem neslyšela i na ten, který jsem odzpívala. Na holky z našeho pokoje. Na vynikající pomazánky. Na trička, které byly široké a krátké.

A znovu na Žďár. Na přebíhání mezi kapelou a stánkem signálů. Na ochotné farníky a skvělé zázemí. Na Zelenou horu a rybníky. Na bolavé koleno a neuvěřitelnou únavu. Na množství odzpívaných hodin. Na vynikající atmosféru, kterou jsme měli možnost vnímat z pódia.

Jak tak pozoruju světýlka rozsvícených mobilů, kterými mladí večer mávají do rytmu písní namísto svíček a zapalovačů, cítím, že už jsem mimo cílovou skupinu. Koneckonců, přenos vedle mě poslouchá má tříletá dcera. A mně nezbývá, než nostalgicky vzpomínat na to, čeho jsem kdysi mohla být součástí a fandit všem mladým, kteří jsou toho součástí právě teď.