Upozornění pro čtenáře: Následující článek je poměrně emotivní vyjádření k aktuálnímu dění ohledně odchodu @Kollenka z postu šéfredaktorky. Jestliže máte tohoto tématu už plné zuby nebo vás vůbec nezajímá, tak jej prosím ignorujte.


 

Vyjadřuji tímto svůj nesouhlas. Nesouhlas s tím, že působení (ex)šéfredaktorky @Kollenka bylo shledáno “někým shůry” jako nevyhovující. Nesouhlas s tím, že i zcela slušné a věcné příspěvky jsou v rámci čistek za účelem “vyššího dobra” nemilosrdně odsouzeny k promazání. Nesouhlas s tím, že k některým se tu apriorně přistupuje jako k problematickým (bez ohledu na to, co konkrétně v daném komentáři napíší, už jen jejich nick ten komentář stigmatizuje) a jiní jsou apriorně vnímání jako nebohé oběti (bez ohledu na to, že v konkrétním komentáři zrovna právě oni do někoho ryjí).

 

Možná je na čase (jak už tu ostatně psali i někteří jiní) přijmout fakt, že signály jako ultra-super sociální síť pro mladé je totální utopie, která prostě nefunguje a fungovat (velmi pravděpodobně) už nikdy nebude, a přijmout jejich mezigenerační potenciál. Možná je na čase přestat to vést jako projekt Sekce pro mládež - tím neříkám zavřít to tu pro mladé, ale otevřít to všem (tak jak se stejně děje, ale pravděpodobně není tak úplně chtěno, spíš jen tiše trpěno). Možná si tím striktním lpěním na “komunitním webu pro mladé” vedení samo pod sebou podřezává větev.

 

Neznám na internetu prostředí, ve kterém by se diskutovalo kultivovaněji než tady. Pravda, já toho tolik po různých internetových diskuzích nenaběhám. Ale schválně si někdy rozklikněte diskuzi pod některým z článků na idnesu (pozor, není pro slabší povahy) - pak se vám i vyhrocené diskuze místní budou zdát vlastně jako docela přátelské popovídáníčko.

 

Netepou se tady totiž lidi, ale NÁZORY. Respektive to, jak jsou ty názory PREZENTOVÁNY.  To, že někteří prostě neumí číst - resp. neumí čtené pochopit, je už jejich vlastní problém, nikoliv problém platformy, redakce, ani pisatele. Stejně tak to, že někteří u četby nepoužívají rozum, ale emočně si vkládají do slov své vlastní citově zabarvené významy, které jim původní pisatel nikdy nepřisuzoval ani přisuzovat nechtěl. Paradoxně, když už jsem v některé z diskuzí zaznamenala něco, co by šlo označit jako “navezení se do člověka” (nikoliv do jeho prezentovaného názoru), tak pachatelem byli právě ti, kteří sami sebe označují za slabší a “hodné”.

 

Přiznávám, že tento článek je subjektivně zabarven (možná o něco více, než je zdrávo, ale určitě mnohem méně, než být mohl:)). Ale nedokážu jen tiše mlčet k tomu, co se tu (nejen) od dnešního rána děje.